Tagiatelle puttanesca con funghi

2010-01-30
 
 
 Edit Post
Nadszedł weekend, a z nim odrobina czasu, kiedy pozwolić sobie mogę no ugotowanie sobie czegoś bardziej ciekawego niż na co dzień. Wytrawną czy wykwintną trudno dzisiejszą potrawę nazwać. Jest coś ciekawego z nią związanego. Nazwa brzmi dość romantycznie jednak pochodzi od włoskiego słowa oznaczającego dziwkę. O jej pochodzeniu krąży wiele opowieści. Jedna z nich mówi, że potrawa ta była tak łatwa i szybka do przyrządzenia, że prostytutka miedzy jednym a drugim klientem mogła się posilić. Danie to jest łatwe do przyrządzenia nawet dla niewprawnego kucharza.

Do przygotowania tego dania potrzebny był mi ugotowany al dente makaron tagiatelle (po dwa gniazdka - ok. 100g - na osobę). Do niego przygotowałem charakterystyczny sos wzbogacony o pieczarki. W rondlu z rozgrzaną oliwą z oliwek podsmażyłem jedną pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i dwa wyciśnięte ząbki czosnku. Kiedy tylko cebula zmiękła dodałem garść pokrojonych wzdłuż czarnych oliwek, łyżeczkę odcedzonych kaparów, 250 gramów pokrojonych w ósemki pieczarek, trzy drobniutko posiekane filety anchois oraz pół również drobno pokrojonej papryczki chilli (dla lepszego smaku proponuje zostawienie kilku, a dla wielbicieli ostrej kuchni wszystkich, pestek. Obsmażyłem składniki mieszając je przez 2-3 minuty i dodałem pół szklanki wytrawnego białego wina oraz szklankę przecieru pomidorowego (mogą być pomidory z puszki, jednak lepiej je zmielić przed wrzuceniem). Utworzony sos gotowałem na małym ogniu (bez przykrycia) około 10 minut, żeby zgęstniał (ma być płynny nie stały), w międzyczasie wstawiając na gaz makaron i białe szparagi. Na koniec dorzuciłem do sosu ćwierć naci pietruszki, wrzuciłem makaron i podałem z lampką otwartego wcześniej białego wytrawnego wina.

Potrawa jest bardzo ciekawa w smaku. Przez znany smak pomidorów delikatnie przebija się morski, słony posmak filetów anchois i pietruszki, który na samym końcu ustępuje delikatnie pikantnemu chilli.

Przygotowanie wraz z gotowaniem zajęło mi około 30 minut. Porcja dla dwóch osób.

Smacznego.
 
 
opinie Prześlij komentarz
Related Posts with Thumbnails