Wczoraj postanowiłem, że i w ten weekend upichcę coś dobrego. Chciałem znaleźć jakiś nowy smak, a zarazem sprawić sobie przyjemność. Z racji aktualnej sytuacji stwierdziłem, że stworzę kulinarny most na 1200 km i spróbuję swych sił w kuchni francuskiej. Jak postanowiłem tak zrobiłem. Padło na rybę, a konkretnie na walające się od świąt steki z tuńczyka (można je zdobyć w markecie).
Przygotowanie potrawy zacząłem od rozmrożenia ryb (200g z czego 50g to woda, która z nich wyjdzie po rozmrożeniu) i przygotowania sosu. Drobno posiekałem kilka sztuk kaparów, cztery fileciki anchois, gałązkę rozmarynu, ząbek czosnku, startą skórkę z połowy cytryny oraz dwie łyżeczki oliwy z oliwek. Wrzuciłem to do moździerza, wcisnąłem świeży sok z cytryny i wszystko rozgniotłem. Następnie przelałem do innej miseczki. Sparzyłem pomidora, żeby go obrać ze skóry. Po usunięciu pestek pokroiłem go w kostkę, dodałem do sosu i posypałem odrobiną pietruszki. Podpiąłem grill elektryczny - można go zastąpić patelnią grillową lub spróbować sił na teflonowej. Czekając aż się rozgrzeje ugotowałem ryż jaśminowy (50g), który jest dla mnie odkryciem roku 2009 (jego przygotowanie trwa około 10 minut). Tuńczyka doprawiłem świeżo mielonym pieprzem i wstawiłem na grilla (bez odrobiny tłuszczu). Przed samym podaniem delikatnie podgrzałem sos w mikrofalówce, by nie wystudził ryby i ryżu.
Wyszło całkiem, całkiem. Podczas przygotowywania i spożywania oglądałem Pana Tadeusza, co stanowi dodatkowy smaczek, tą wisienkę na torcie.
Bon appétit.
Podsumowanie roku 2024 w RPG
4 tygodnie temu
opinie: 2 Prześlij komentarz
16 stycznia 2010 19:42
Brzmi dużo lepiej niż mój dzisiejszy obiadek:)nie wiem, czy Francuzi jedzą steki z tuńczyka, ale jak się dowiem to wyślę próbki dla porównania:)
Bankowo jedzą mnóstwo bagietek. Z marketu wychodzą z czterema w koszyku, a piekarni na każdej ulicy jest minimum dwie.
18 stycznia 2010 21:10
Jak tak Wesyrze kucharzysz, to gdy wpadniesz do Warszawki będziesz musiał coś upichcić ;)
Pełnym żołądkiem popieram Twoje zainteresowanie sztuką kulinarną.
Prześlij komentarz